pondelok 22. júna 2015

Nitra - moje retro spomienky (1.časť)



     Nedávno som dostala prekvapivý e-mail. Poslala ho kamarátka z gymnázia, ktorá si zaspomínala na našu maturitu. Uviedla pritom presné, pre mňa šokujúco vysoké číslo, koľko rokov odvtedy ubehlo. Nemohla som tomu uveriť! Už je to tak dávno?! 


     Snažila som sa vyhrabať z pamäti nejaké detaily z toho významného dňa, ale márne. Nepamätám si skoro vôbec nič z mojej maturity... Viem, že to bol krásny slnečný deň :)  Spomínam si na ten úžasný pocit, keď som vyšla z budovy s tým, že už to mám za sebou. Vtedy sa mi zdalo, že svet je gombička ;)

Pešia zóna s výhľadom na Zobor
      Pred časom som sa ocitla v Nitre, kde som štyri roky chodila na gymnázium, a mala som veľkú chuť zaspomínať si, aké to bolo vtedy dávno...  a fotila som a čudovala som sa a hrabala sa v minulosti. Jasné – moje prvé kroky viedli ku škole. Na začiatku ulice predtým býval stánok so zmrzlinou, bola skvelá. Ošarpaný stánok tam stále stojí, ale o zmrzline nechyrovať. 

     Moje nohy ma viedli popri školskom ihrisku. Väčšinou sme tam robili bežné športové aktivity, ale pamätám si, že sme tam nacvičovali aj pochodovanie v májovom sprievode. Mladší čitatelia asi netušia, čo to bolo. Jednoducho ľudia pochodovali na 1. mája popred tribúnu, na ktorej boli komunistickí papaláši a kývali im (mávadlami so strapcami  alebo zástavkami). Väčšinou bolo potrebné popritom aj kričať  nejaké  skvelé heslá – napr. :

„Nech žije prvý máj, sviatok pracujúcich! Nech žije KSČ!  Nech žije mier!“

Niektorí niesli transparenty s podobne úžasnými nápismi:

„So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak!“  (to nevyšlo :-) )  

V tejto škole som strávila štyri roky
     Samozrejme, že keď sme mali ísť popred tribúnu, museli sme byť zoradení v pekných radoch a tiež zosúladiť svoje hlasy pri vykrikovaní hesiel. A aby bol výsledok dokonalý, museli sme si to vopred nacvičiť na ihrisku :-) Pekné divadielko....

    Budova školy sa zvonku veľmi nezmenila, akurát stromy vyrástli a zakrývajú ju. Vo vnútri je zmien určite veľa...  Čo mi prišlo na um, keď som tam stála?  Viem, že za mojich čias bolo zakázané nosiť do školy rifle (džínsy). Neviem presne dôvod (asi ich americký pôvod)... Je pravda, že zohnať rifle nebolo vtedy jednoduché, buď v Tuzexe* alebo sa chodilo na nákupy do Maďarska. Vtedy leteli také „plesnivé“ rifle, ale niektorí na zákaz kašlali a nosili ich poloilegálne. 

 
V tejto budove na rohu bol kedysi Tuzex

*(Tuzex - vysvetlenie pre súčasnú mladú generáciu – bol obchod s úžasným tovarom, ktorý dovážali z kapitalistického západu. Bolo tam všetko to, čo v biedne zásobovaných socialistických obchodoch chýbalo. Malo to však háčik. Keď ste tam chceli nakupovať, museli ste platiť v špeciálnej mene, ktorá sa nazývala bony. A tie mal málokto. Obyčajní pracujúci zarábali predsa koruny československé. Ale existovali takí „dobrí“ ľudia, ktorí vám tie bony ochotne vymenili. Volali sa veksláci. Bohužiaľ sa pri tej výmene peňazí často stalo, že vás jednoducho oklamali a dostali ste oveľa menej, ako vám prináležalo. Sťažovať sa neoplatilo, mohli ste dostať „po hube“.)

Na hrade
      Ale to som trochu odbočila. V škole za mojich čias sme sa neustále presúvali, každá hodina bola v inej  triede, väčšinou aj na inom poschodí. Schodiská boli cez prestávky preplnené, dokonca kvôli statike platilo pravidlo, že po hlavných schodoch sa môže chodiť len jedným smerom (dole). Bolo neprípustné ísť do protismeru! Profesori držali stráž na každom poschodí. Hore ste mohli ísť iba bočným schodišťom. Veľmi by ma zaujímalo, či tento zvláštny systém funguje dodnes ;-) 


     Tak som si trochu poobzerala tú moju bývalú školu, zaspomínala na spolužiakov a učiteľov a išla ďalej. 

(Pokračovanie nabudúce.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára