štvrtok 9. apríla 2015

Rokfortová mňamka



Predstavujem vám veľmi obľúbené jedlo našej rodiny ;-) Ja sama som kedysi tento plesňový syr neobľubovala, ale keď som ochutnala túto nátierku, zmenilo sa to :) Vďaka ďalším použitým surovinám sa výrazná chuť rokfortu zjemní. Vlastne som sa nestretla s niekým, komu by to nechutilo...

Syr roquefort pochádza z Francúzska a vyrába sa z ovčieho mlieka. Názov dostal podľa dedinky Roquefort. Podľa legendy sa o vznik syra zaslúžil jeden mladý pastier oviec. Na zahnanie hladu si so sebou zabalil chlieb s čerstvým ovčím syrom. V čase obeda vošiel do jaskyne, kde sa chcel v pokoji najesť. O chvíľu však uvidel prejsť okolo pekné dievča a bolo po hlade... Na chlieb samozrejme zabudol. O niekoľko týždňov sa znovu ocitol v jaskyni, chlieb so syrom však medzitým splesniveli. Keďže bol veľmi hladný, neodradila ho ani modrozelená farba syra a odhryzol si z neho. Sám bol prekvapený, ako mu tento syr zachutil. Odvtedy si do jaskyne nosieval syr, aby ho tam istý čas ponechal. A tak dodnes v jaskyniach v okolí Roquefortu dozrievajú syry, aby tam získali pleseň Penicillium roqueforti. (Tento príbeh potvrdzuje pravdivosť výroku klasika: "Za všetkým hľadaj ženu" :)  )

U nás poznáme skôr slovenskú (resp. českú) verziu tohto syra pod názvom Niva. Na rozdiel od originálu sa tento syr vyrába z kravského mlieka. A keďže ja používam práve Nivu, mohli by sme to nazvať aj Nivová nátierka.

Potrebujeme k tomu tieto suroviny:
- syr Niva  cca 250 g
- kyslá smotana cca 350 g
- vajíčka 3 ks


 Postup (je veľmi jednoduchý a zvládajú ho aj  deti) :

Vajíčka uvaríme na tvrdo, potom ich ošúpeme. Polovicu Nivy nastrúhame do misky (na hrubom strúhadle).

Na to dáme polovicu vajíčok, ktoré sme najemno nastrúhali.

Navrch lyžicou opatrne natrieme polovicu kyslej smotany.

Postup zopakujeme a urobíme druhú vrstvu - Niva, vajíčka a navrch smotana. 
Hotovo :)
Dáme chladiť do chladničky - netrpezliví to vyskúšajú hneď ;-)  Mňam, mňam...

Jesť to môžete buď ako klasickú nátierku – natriete priamo na chlieb alebo si naberiete veľkou lyžicou na misku kôpku (kopu..)  a jete to spolu s chlebom. Hodí sa k tomu zelenina – paprika, paradajka, reďkovka... V prípade návštevy ešte doplňte obložený tanier s nejakou šunkou, salámou alebo klobáskou a určite zožnete pochvalu :)

Dobrú chuť prajem.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára