štvrtok 23. apríla 2015

Raj (nielen) pre cyklistov pri jazere Neusiedler See (1.časť)




Máte radi aktívnu dovolenku plnú pohybu? Chcete spoznať kraj nekonečných viníc rozliehajúcich sa na brehu stepného jazera, kraj bocianov a skvelého vína? Ak áno, nasledujúce riadky sú určené priamo vám.

Tento kraj sa nachádza len pár desiatok kilometrov južne od Bratislavy a spomínané jazero sa volá Neusiedler See. Dĺžka jazera je 35 km, najširšia časť má 14 km. Jazero je zaujímavé tým, že je pomerne plytké – maximálna hĺbka je 2 metre, väčšinou je však voda hlboká len 1-1,5 metra. Takmer celé jazero je obrastené pásom trstiny, širokým miestami až niekoľko kilometrov.


Cyklistické cesty lemujú vinice





Okolo celého jazera vedú cyklistické cesty a pre svoju nenáročnosť sú vhodné aj pre deti. Celková dĺžka okružnej cyklistickej trasy je 130 km. Južná časť jazera zasahuje do Maďarska, ak si chcete vybrať kratší variant, preveziete sa kompou cez jazero na rakúskej strane z Illmitzu do Mörbischu. Tým ušetríte asi 50 km. Mnohí si ako východisko vyberú železničnú stanicu v mestečku Neusiedl am See, kde sa nachádza veľké parkovisko pre osobné automobily. Priamo odtiaľto sa vchádza na cyklistickú cestu. Toto mesto leží na severnom cípe jazera a od Bratislavy je vzdialené len okolo 40 km. Štartovať však môžete kdekoľvek inde.

Skvelé kúpalisko v Golse

Je veľmi príjemné striedať cyklistiku s kúpaním. Kvôli trstine však nie je možné kúpať sa kdekoľvek v jazere, ale prakticky v každom mestečku je vytvorená umelá pláž alebo kúpalisko. Jediný úsek bez trstiny sa nachádza v Podersdorfe. Tu nájdete aj príjemnú promenádu, ktorá svojou atmosférou pripomína prímorské letovisko.

Cyklistická cesta vás prevedie viacerými dedinkami a mestečkami, pričom v každom nájdete nejakú pamätihodnosť či zaujímavosť. Spomeniem iba niektoré. Mestečko Mörbisch je známe poriadaním letných jazerných slávností, ktoré navštevujú milovníci operiet z celého Rakúska. Konajú sa v areáli na okraji jazera, pričom javisko s kulisami je umiestnené priamo na vode, čo vytvára veľmi zaujímavý efekt.

           
Kompa z Illmitzu do Mörbischu
    Veľmi pekné je mestečko Rust, ktoré nazývajú aj „Mesto bocianov“. Bocianie hniezdo sa nachádza skoro na každom druhom dome hlavnej ulice. Nezabudnuteľný pohľad sa vám naskytne večer, keď sú už bociany v hniezdach. Nájdete tu aj pekné námestie s radnicou a zaujímavým kostolom. Toto mestečko patrí k turisticky obľúbeným, stretli sme tu aj skupinu japonských turistov. Pre deti je zas veľkým lákadlom rozprávkový park Märchenwald asi 1 km od Rustu. V Purbachu zas okrem iného zaujmú dve obzvlášť pekné uličky lemované vínnymi pivnicami, pričom viaceré z nich fungujú večer ako vinárničky s neopakovateľnou atmosférou.

Raj pre deti - Rozprávkový park
Pokračovanie nabudúce...
(Článok mi uverejnil časopis Cestovateľ pred niekoľkými rokmi.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára