piatok 3. apríla 2015

St. Andrews – očarujúce mesto plné študentov, histórie a golfu (2.časť)

Golf je ďalšia vec, ktorá preslávila toto mestečko. Golf tu začali hrať už okolo roku 1400, preto je St. Andrews považované za kolísku tejto hry. Snom mnohých golfistov je môcť si zahrať na niektorom z tunajších golfových ihrísk. Najznámejšie je „The Old Course“, na ktorom prebiehajú aj turnaje svetovej úrovne napr. British Open, s účasťou najlepších golfistov sveta. Na tomto ihrisku sa v nedeľu nehrá, vtedy je jednoducho sprístupnené všetkým záujemcom, ktorí sa po  ňom môžu voľne poprechádzať. 

Nedeľná prechádzka po Old Course

Veľmi obľúbený je malý kamenný mostík „The Swilken Burn Bridge“,  postavený v románskom štýle ponad malý potok, pretekajúci cez 18-tu jamku. Tu sa fotografujú víťazi turnajov s pohárom v ruke, preto je samozrejme aj obľúbeným cieľom všetkých turistov. Patrí k najfotografovanejším golfovým miestam na svete.

"The Swilken Burn Bridge"

Nájdete tu aj golfové múzeum, v ktorom môžete okrem iného obdivovať desiatky prípadne stovky rokov staré golfové loptičky, palice a ďalšie veci súvisiace s golfom. A ak chcete vynoviť svoju golfovú výbavu, stačí navštíviť niektorý z množstva golfových obchodov, určite si vyberiete.

Ak už má človek dosť rôznych pamiatok či múzeí, môže si jednoducho vychutnať prechádzku popri mori. Buď pôjde po krásnej dlhej pláži West Sands, odkiaľ je výhľad na golfové ihriská alebo East Sands v prístavnej časti mesta. Tu sa nachádza vyvýšené kamenné mólo, obľúbený cieľ vychádzok študentov. Kto medzitým vyhladne, nech ochutná typické jedlo „Fish and Chips“ teda vyprážanú rybu s hranolčekmi.

Pohľad na St. Andrews z prístavného móla
Čo ma priam očarilo v tomto mestečku, bola zeleň a kvetinová výzdoba. Množstvo nádherných kvetov v parkoch, na uliciach, v okolí kostolov, to bolo niečo, s čím sa na Slovensku bežne nestretávam.  Potešil ma aj dostatok lavičiek. Mnohé mali ceduľku s nápisom, kto túto lavičku venoval, väčšinou ako spomienku na niekoho blízkeho. 

Záhony kvetov na nádvorí univerzity


Prekvapenie som zažila, keď som videla v parku voľne skákať zajaca. Myslela som si, že je to nejaký domáci zajko, ktorý tam patrí. Neskôr som zistila, že voľne žijúcich zajacov je tam neobyčajne  veľa. Často sme ich videli viacerých v parku, ako sa kŕmili trávou. 

Na svoje si tu prídu nielen milovníci histórie, ale aj nakupovania. Nečakajte však veľké moderné nákupné centrum, kde nájdete rovnaké obchody ako doma... Priamo v historickom centre sú malé alebo stredne veľké obchody, kde sa dajú zohnať suveníry od výmyslu sveta, oblečenie z kvalitného kašmíru, umelecké predmety a objavili sme aj milý obchodík so starožitnosťami všetkého druhu. A ak nebažíte po drahých veciach, stačí navštíviť niektorý z charitatívnych obchodov, ktorých je tu naozaj dosť. V nich môžete zohnať aj veľmi kvalitné veci za minimálnu cenu. 

Kvetinová záhradka pri kostole
Počas potuliek mestom sme stretali turistov z celého sveta od Španielov, Rusov, Čechov, Američanov až po Japoncov. Prístup Škótov k turistom je milý, niekedy však môže byť problémom porozumieť im, nakoľko majú silný prízvuk.

Ak sa teda niekedy vyberiete do Škótska, mestečko St. Andrews je rozhodne pekným cieľom, ktorý sa oplatí vidieť.

Typická škótska architektúra

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára