sobota 16. januára 2016

Portorož - spomienky na leto...



     Ľudia, ktorí ma lepšie poznajú, vedia, že nie som práve zimný typ človeka. Kedysi som síce dosť času v zime strávila na zjazdovkách, ale to už bolo dávno. Teraz, keď je viac dní sychravé, nevľúdne počasie, by som sa najradšej presunula niekam k moru, za slniečkom. Nie, nepotrebujem veľké horúčavy, ale to slniečko mi tu chýba...
 

Portorož - vstup do mora

     Tak som si aspoň trošku zaspomínala na predchádzajúce leto a môj pobyt pri mori... Bol to síce len predĺžený víkend, ale stál za to. Ako inšpiráciu pre tých, ktorí tiež patria k milovníkom mora, píšem tento článok :-)

Portorož

   Keďže sme vedeli, že máme k dispozícii len štyri dni, vybrali sme si čo najbližšiu lokalitu – Slovinsko, konkrétne Portorož. Cestovali sme autom. Cesta sa dala zvládnuť (je to necelých 600 km), akurát pri Ľublane bola veľká – asi hodinová zápcha (podobne ako v Bratislave každé ráno).


Piran - námestie, v pozadí kostol sv. Juraja

      Portorož je v preklade prístav ruží – naozaj tu môžete vidieť ruže skoro všade...  Je to najznámejšie letovisko Slovinska, nachádza sa tu veľa hotelov, penziónov (a turistov, samozrejme ;) Promenáda je lemovaná obchodmi, reštauráciami, cez víkend sú tu trhy s rôznymi ručne robenými suvenírmi a inými peknými vecičkami. Ťažko človek odolá... :D Nejaké historické pamiatky tu ale nečakajte. Na tie sa treba ísť pozrieť o pár kilometrov ďalej – do mesta Piran. Je menšie, ale veľmi pekné, podľa znalcov je jedným z najkrajších miest v celom Slovinsku. 


Piran

      Mesto sa nachádza na polostrove, vidno z neho na jednej strane chorvátsky a na druhej taliansky breh. Naozaj sa oplatí urobiť dôkladnú obhliadku mesta, vyjsť na kopec, na ktorom je postavená dominanta mesta – kostol sv. Juraja. Úzke uličky majú takú typickú stredomorskú architektúru, je postavené v benátskom štýle (kedysi bolo súčasťou Benátskej republiky). Ak už budete unavení, môžete si dole na veľkom námestí posedieť v niektorej z príjemných kaviarničiek a pozorovať lode v blízkom prístave. Ak vás  fascinujú mušle, tak určite treba navštíviť miestne múzeum mušlí. 

 

Piran - prístav

     V Portoroži sa nachádza piesočná pláž, ale tým dlhým španielskym sa nevyrovná. Ďalšie pláže sa ťahajú celým mestom, sú buď trávnaté alebo tu majú  betónové prípadne drevené móla a vstup do mora po rebríku. Rozhodne sa oplatí kúpiť si aj gumené topánky na plávanie.  Trochu ma prekvapili plávajúce rastlinky pri brehu, hlavne pri prílive. 

Pláž v Portoroži, v pozadí vidno chorvátsky breh

      Ak máte radi morské špeciality, prídete si tu na svoje :-) Ale nájdu sa tu aj iné miestne špecialitky, ktoré nám chutili (napr. syrový burek – slaný koláč). A ak sa chcete mrknúť do Chorvátska, je to len na skok – 20 km. Síce prechádzate cez klasickú colnicu, ale nejaké veľké kontroly tu nie sú. Najbližšie stredisko je Kanegra – malé, ale príjemné. Nachádza sa na opačnej strane zálivu ako Portorož – mesto vidno  hneď oproti. Kanegra je vlastne stredisko s bungalovmi obklopenými krásnou zeleňou. Pláž je kamienková a voda je tu krásne čistá, bez  plávajúcich rastlín.

 

Pláž v Kanegre



     Ak tu pobudnete viac dní, máte veľa ďalších možností - navštíviť taliansky Terst, alebo chorvátsky Umag či nový akvapark Istralandia. A keď sa cestou späť zastavíte v Ľubľane, určite nebudete ľutovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára