Necelú hodinu cesty autom od Zürichu sa nachádza
Luzern, ďalšie veľmi pekné mesto,
ktoré takisto leží na brehu jazera. Tentokrát je to Vierwaldstättské jazero
(Vierwaldstättersee), ktoré je obklopené horami. Symbolom Luzernu je most „Kapellbrücke“,
ktorý má okolo 650 rokov, bol postavený ako súčasť opevnenia mesta. Je to
strechou krytý drevený most, spojený s 34 m vysokou vodnou vežou, postavenou
priamo v rieke. V r. 1993 tento most vyhorel, neskôr bol opäť
obnovený, patrí k najviac fotografovaným pamiatkam Švajčiarska. Asi o 500
m ďalej sa nachádza ďalší drevený krytý most „Spreuerbrücke“. Z neho je
pekný výhľad na staré mesto a hradby „Museggmauer“ s deviatimi
vežami.
Drevený most "Kapellbrücke" |
V Luzerne sa nachádza najnavštevovanejšie múzeum vo Švajčiarsku –
Múzeum dopravy. Jeho bohaté zbierky zaujmú nielen deti, ale aj dospelých. Vývoj
dopravy tu dokumentujú historické vlaky, autá, bicykle, lietadlá, sú tu rôzne
atrakcie pre deti. Časť výstavy je venovaná médiám, môžete sa na chvíľu zahrať
na moderátora televíznych správ. Nachádza sa tu aj Planetárium a kino
IMAX, v ktorom na obrovskom plátne premietajú rôzne dokumentárne filmy.
Ich témou je väčšinou príroda, napr. Hlboké more, Medvede či Alpy a pri
ich pozeraní má človek pocit, akoby bol súčasťou deja.
Ďalším mestom, ktoré sme spoznali je Bazilej
(Basel), druhé najväčšie mesto Švajčiarska. Leží blízko hraníc
s Francúzskom a Nemeckom. Vďaka tejto polohe sa mesto stalo centrom obchodu
a priemyslu. Popritom sa tu ale oddávna rozvíjala aj kultúra a veda.
Už v roku 1460 bola v meste založená univerzita, na ktorej učil
významný učenec Erasmus Rotterdamský.
Dominantou mesta sú veže dómu. Zaujímavá je 500- ročná budova radnice,
ktorá je celá červená, s peknou vežičkou. Obdivovanou stavbou je aj brána
„Spalentor“, ktorú považujú za jednu z najkrajších v krajine. Modernou
atrakciou je fontána „Fasnachtsbrunnen“ od autora J. Tinguelyho, s rôznymi
pohyblivými strojmi striekajúcimi vodu.
Keď sme sa prechádzali popri Rýne, zaujali nás plavci v tejto rieke.
Plávali alebo sa dali unášať prúdom dolu riekou, na pleci si pridŕžali igelitku
s oblečením. Najskôr sme mysleli,
že sa jedná o pár odvážlivcov, neskôr sme zistili, že je to celkom bežné. Napriek tomu, že Rýn je tu už dosť
široký, jeho voda je čistá. Od roku 1980 sa jedenkrát za sezónu koná
hromadná akcia pre plavcov, pri ktorej preplávajú asi 1,8 km. Tí, čo sa nechajú
len voľne unášať riekou to zvládnu za cca 15 minút. Rekordný počet okolo 5000
účastníkov tohto podujatia bol zaznamenaný v roku 2003. Počas leta sa
každý utorok koná podobná akcia, ktorá je však určená oveľa menšiemu počtu
záujemcov.
Historická brána "Spalentor" |
Popri spoznávaní kultúrnych a historických pamiatok sme sa snažili
spoznať aj kulinárske špeciality tejto krajiny. Keďže je Švajčiarsko známe
svojím jedlom „fondue“, nemohli sme
ho neochutnať. Vyskúšali sme si najrozšírenejšiu - syrovú variantu. Je to vlastne niekoľko druhov syra,
ktorý je roztopený a zmiešaný s trochou vína. Podáva sa v kotlíku,
pod ktorým horí plameň, aby syr nezhustol. Do tejto masy sa namáča na kocky
nakrájaný chlieb, nastoknutý na dlhú vidličku. Pre Švajčiarov je to vraj
typicky zimné jedlo, v lete ho robia hlavne pre turistov, nájdete ho však len
vo vybraných reštauráciách.
Ďalšou špecialitou zo syra je „raclette“. Je to na plátky nakrájaný
syr, ktorý sa nechá roztopiť a potom si z neho zoškrabujete malé
porcie. Tie sa jedia s prílohou – zemiakmi uvarenými v šupke a rôznymi
druhmi zeleniny. Do tretice spomeniem „rösti“,
špecialitu zo zemiakov. Tie sa najskôr uvaria v šupke, nahrubo
nastrúhajú a z cesta sa vytvaruje na panvici hrubá placka, ktorá sa
opečie z oboch strán. Podáva sa to v rôznych variáciach napr.
s opraženou cibuľkou, so syrom, šunkou apod. Všetky spomenuté špeciality
nám veľmi chutili.
Basel (Bazilej) |
Nemôžem nespomenúť pochúťku pre Švajčiarov typickú – čokoládu. V jej
spotrebe sú na prvom mieste na svete, za rok sa predá 11,5 kg na obyvateľa (v tom sú však zarátané aj nákupy turistov). U nás
najznámejšími výrobcami sú Lindt & Sprüngli, Kraft, Ferrero a Storck
(vyrába napr.Toffifee, Merci). Vstúpiť do obchodu, kde sa police priam
prehýbajú pod nespočetnými druhmi čokolád je úžasný zážitok. Často tu vyrábajú
rôzne bonbóny priamo pred vašimi očami, len málokto asi odolá a odíde
s prázdnymi rukami :).
Ešte by som chcela spomenúť
jeden postreh z tejto krajiny. Zaujala nás rôznorodosť obyvateľov miest,
stretali sme veľa ľudí inej farby pleti a bolo jasné, že tu medzi všetkými
vládne tolerancia. Zmiešané páry neboli výnimkou, bolo vidno aj rodiny, ktoré
si adoptovali dieťa inej kultúry.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára