Hurá! Začala kvitnúť baza, urobme si bazovú limonádu ;)
Dnes vás chcem inšpirovať týmto
receptom na skvelý osviežujúci nápoj. O bazovej limonáde som počula už v detstve,
ale doma sme ju nerobili. Minulý rok som si našla recept na internete,
odskúšala som ho a veľmi nám to zachutilo. Niekoľkokrát som ju robila pokým
baza neodkvitla. Tohto roku si na to syn spomenul a už v apríli sa
pýtal, či nekvitne baza. Pred dvoma dňami som konečne objavila prvé kvety, tak som tam včera
nabehla a limonáda je už v chladničke...
Baza čierna - veľmi rozšírený krík s voňavými bielymi kvetmi |
Baza čierna je veľmi užitočná
rastlina, zbierajú sa kvety alebo plody a majú liečivé účinky. Čaj z bazy
sa využíva pri prechladnutí, nádche, migrénach. Pôsobí ako antioxidant a spomaľuje
proces starnutia buniek :)
Plody bazy (čierne bobuľky) sa používajú na liečbu bolestí nervového pôvodu –
napr. trojklanného nervu, sedacieho nervu alebo pri vyskočení medzistavcovej
platničky chrbtice.
Bazová limonáda nie je jediná
pochúťka, ktorú si z bazy môžete pripraviť. Obľúbený je aj sirup alebo
vyprážané kvety na sladko. Z plodov sa zase robí džem alebo chutný likér ;)
Kvet bazy |
Na limonádu potrebujete:
- veľké kvety bazy
7 ks
- kryštálový cukor 370 g (ja som použila hnedý cukor)
- citrón 2 ks
- kyselina citrónová 20 g
- voda 5 litrov
- kryštálový cukor 370 g (ja som použila hnedý cukor)
- citrón 2 ks
- kyselina citrónová 20 g
- voda 5 litrov
Do hrnca
dáme 100 g cukru a rozpustíme na karamel. Potom ho zalejeme litrom vody
(pozor na horúcu paru!) a miešame do rozpustenia karamelu. Pridáme 4 litre
vody, 270 g cukru a kyselinu citrónovú. Citróny umyjeme, ošúpeme a rozkrojíme.
Do limonády vytlačíme šťavu a pokrájame na kolieska. Pridáme do
hrnca. Bazové kvety opláchneme a vložíme do limonády.
Hotová limonáda v hrnci (bledohnedá farba súvisí s použitím karamelu a hnedého cukru) |
Necháme odstáť v chladničke do druhého dňa. No a potom už len ochutnávame a pijeme a nalievame všetkým okolo ;)
P.S. Množstvo cukru a kyseliny citrónovej môžete ľubovoľne prispôsobiť vašim chuťovým pohárikom. Ak sa vám naberú do pohára aj drobné kvietky, môžete ich pokojne vypiť, sú jedlé.
Takýto pekný, do ružova zafarbený pohľad z okna sa mi naskytol po ukončení prípravy limonády :) |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára