piatok 1. mája 2015

Raj (nielen) pre cyklistov pri jazere Neusiedler See (2.časť)

Víno je s týmto krajom neodmysliteľne späté, cyklistická cesta je takmer neustále lemovaná vinicami. Neochutnať miestne víno by bolo priam hriechom. O tunajšom víne by sa dalo popísať veľa, spomeniem aspoň špecialitu „Eiswein“, čiže ľadové víno. Vyrába sa z hrozna, ktoré oberajú až pri teplote –7° C a menej. Pre vinára je to vždy riziko, pretože nemusia nastať vhodné podmienky - napr. mráz nepríde alebo príde neskoro, alebo úrodu zničia škodci, príp. choroby.
      
Toto víno má vysokú cukornatosť, je teda vhodné pre milovníkov sladkých vín. Vzhľadom na komplikované podmienky výroby je jeho cena dosť vysoká a predáva sa v 3,75 dcl fľašiach (oproti 7,5 dcl klasického vína). Napriek tomu odporúčam ochutnať :)

Detské ihrisko na brehu jazera

Ak sa rozhodnete absolvovať aj maďarský úsek cyklotrasy, potom najzaujímavejším miestom je Sopron. Nájdete tu pekné historické centrum. Mesto však leží mimo cyklistickej cesty, takže sa k nemu dostanete len po dosť rušnej ceste pre motorové vozidlá. Oplatí sa zastaviť aj v dedinke Fertöd, v ktorej je veľmi pekný Esterházyho zámok.


Kryté a vonkajšie kúpalisko v meste Neusiedl am See

Čo sa týka ubytovania, máte široké možnosti výberu od kempu cez priváty, penzióny až po štvorhviezdičkové hotely. Pri ubytovaní sa v tomto regióne získate ako bonus  „Neusiedlerseecard“, s ktorou je možný bezplatný vstup na väčšinu kúpalísk, múzeí, kompu cez jazero a ďalších vybraných turistických atrakcií v okolí. Aj v tej najmenšej dedinke nájdete informačné centrum, kde vám poskytnú kompletnú ponuku ubytovacích možností, bezplatné mapy okolia a informácie o turistických možnostiach v regióne. V sezóne sa však môže stať, že sú všetky ubytovacie kapacity (najmä cez víkend) obsadené, preto je lepšie objednať si ubytovanie vopred.

 
Výstava sôch z piesku, ktorá sa konala pred pár rokmi v Neusiedli am See


Ak vás tento článok zaujal a vyberiete sa niekedy bicyklom okolo Neusiedler See, ostáva mi iba popriať vám priaznivý vietor do chrbta. Želám vám šťastnú cestu.

Z rozprávkového parku v Ruste

  (Článok mi uverejnil časopis Cestovateľ pred niekoľkými rokmi.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára